Östra Arådalens fäbod

Östra Arådalens fäbod

Östra Arådalen är en fäbod belägen i väglöst land i jämtländska Oviksfjällen. Liksom många andra fäbodar har den en lång historia av brukande och flera synliga tidslager av kulturhistoria. 800 meter över havet, mitt i ett naturreservat angränsande till renbetesland har nu getter och fjällkor hållit markerna betade sedan 2009. Birgitta Höglund var butös här med sina mjölkande getter 2009-2013. Under sommaren 2014 var vi här med Birgittas getter och våra fjällkor och sedan 2015 är vi här under somrarna med fjällkor och hästar. Är du intresserad av fäbodbruk med allt vad det kan innebära, ystning eller praktiskt naturvård är du välkommen att hälsa på oss! 

 

Köp källarlagrad ost från Östra Arådalen

Ring Lena 073 091 77 64, om du är sugen på att köpa lagrad ost från sommaren 2017!

Våra goa fjällkor har vi handmjölkat morgon och kväll och deras sommarmjölk har vi sedan förädlat till en källarlagrad bergsost. Denna mognadslagras i en ostkällare på fäboden där smakerna utvecklas, därefter i en ostkällare i Dalarna. Ostens smaker kommer dels från det örtrika och magra fjällbetet vilket ger mjölken en rikare fettsyresammansättning, dels från att vi inte pastöriserar mjölken samt att vi syrar den med egna mjölksyrekulturer.

Under mognadslagringen växer ett så kallat blomstrande vildmögel till vilket också bidrar till smakutveckling och lagringsduglighet.

Att smaker och mathantverk kopplas till specifika platser och tillverkningsförutsättningar, såsom på denna fäbod, kallas för att produkten har en terroir. Med det menas att produkten inte går att tillverka någon annanstans. Detta är ett hantverk.

 

 

Sommaren 2017

Ännu en sommar till ända, denna sommar ökade flocken med fjällkor från Fåker, Kerstin och BrittMarie sällade sig till fäbodbetet. Fler av de äldre stigarna röjdes och vindfällen togs bort. Nätverket Svenska Kulturlandskap gjorde ett stopp hos oss och pratade fäbodkultur, brukningshistoria och vardagssysslor.

 

 

Sommaren 2016

Sommaren 2016 fortsätter vi på inslagen bana med småskalig mjölkhantering kombinerat med renovering och underhåll av miljön runt vallen. Vi har bytt ut spång över myrarna samt gjort stockbyten på en av lagårdarna. Vi fick låna två hästar över sommaren som ytterligare förgyllde vår sommar och som, tillsammans med korna fixade betet.

Intervju i SVT Mittnytt

Heinemanns snickeri renoverade kokhusets 1800tals-fönster med nyprodcerade munblåsta glas, film av Taher Hussini

 

Tack för hjälpen under sommaren 2015!

Sommaren 2015 blev en sommar med byggnadsvård i fokus. Två fjös lyser nu med nya spåntak och jordkällaren som vi använder som ostmognadslager har fått en helrenovering av takkonstruktionen (fast nävret och torven från det gamla taket kunde vi återanvända). Stort tack till alla er som hjälpte till med att lägga spån eller som bidrog på annat sätt!