Östra Arådalen

Östra Arådalens fäbod

Östra Arådalen är en fäbod belägen i väglöst land i jämtländska Oviksfjällen. Liksom många andra fäbodar har den en lång historia av brukande. 800 meter över havet, mitt i ett naturreservat angränsande till renbetesland har nu getter och fjällkor hållit markerna betade sedan 2009. Birgitta Höglund var butös här med sina mjölkande getter 2009-2013. Under sommaren 2014 var vi här med Birgittas getter och våra två fjällkor och 2015 och 2016 åkte vi hit med korna och deras kalvar. Välkommen att hälsa på oss! 

 

Sommaren 2016

Sommaren 2016 fortsätter vi på inslagen bana med småskalig mjölkhantering kombinerat med renovering och underhåll av miljön runt vallen. Vi har bytt ut en gammal spång över en av myrarna samt genomfört en del stockbyten på en av lagårdarna. Vi fick låna två hästar över sommaren som ytterligare förgyllde vår sommar och som, tillsammans med korna, betade ner vallen på ett bra sätt.

Vi blev intervjuade av SVT Mittnytt:  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/aradalen-fraschas-upp och av SR Jämtland.

Heinemanns snickeri besökte oss och renoverade kokhusets 1800tals-fönster med nyprodcerade munblåsta glas, film av Taher Hussini här: https://www.youtube.com/watch?v=jRK9XuOL5m8

Tack för hjälpen under sommaren 2015!

Sommaren 2015 blev en sommar med byggnadsvård i fokus. Två fjös lyser nu med nya spåntak och jordkällaren som vi använder som ostmognadslager har fått en helrenovering av takkonstruktionen (fast nävret och torven från det gamla taket kunde vi återanvända). Stort tack till alla er som hjälpte till med att lägga spån eller som bidrog på annat sätt!

Nyfiken på ost?

Ring Malin om du är sugen på att köpa lagrad ost från sommaren 2016!

Våra goa kor har vi handmjölkat morgon och kväll och deras sommarmjölk har vi sedan förädlat till en källarlagrad bergsost. Denna mognadslagras i en ostkällare på fäboden där smakerna utvecklas, därefter i en stenvalvskällare i Hälsingland. Ostens smaker kommer dels från det örtrika och magra fjällbetet vilket ger mjölken en rikare fettsyresammansättning, dels från att vi inte pastöriserar mjölken samt att vi syrar den med egna mjölksyrekulturer.

Under mognadslagringen växer ett så kallat blomstrande vildmögel till vilket också bidrar till smakutveckling och lagringsduglighet.

Att smaker och mathantverk kopplas till specifika platser och tillverkningsförutsättningar, såsom på denna fäbod, kallas för att produkten har en terroir. Med det menas att produkten inte går att tillverka någon annanstans. Detta är ett hantverk.

Vi är glada över att kunna tillbringa två sommarmånader på en sådan här speciell plats i fjällvärlden och detta med betande, mjölkande djur! Denna plats har, som så många andra fäbodar, en rik och häftig jordbruks- och fjällhistoria som vi och alla besökare kan få ta del av.

Så, när du köper vår ost köper du inte bara en asgrym unik ost utan du bidrar också till att denna platsen finns kvar så som vi känner den, en betad öppen fäbodmark med natur präglat av mångårigt bete. Välkommen att besöka oss nästa sommar!