Platsen, historien, djuren och osten
Östra Arådalen är en fjällfäbod belägen i väglöst land i jämtländska Oviksfjällen. 800 meter över havet, mitt i naturreservat i renbetesland har fäbodens djur tillsammans med renen hållit markerna betade i flera hundra år.
Fäboden tillhör sen gammalt och även idag gårdar i Fåker och Hackås varifrån djur fram till 40-talet fick ta sig över Sannsundet med färja och sedan gå de 4 milen längs med den gamla buföringsstigen.
Nu får djuren åka lastbil och djurtransport istället, 2009 till 2013 var Birgitta Höglund från Trönö i Hälsingland butös här med sina mjölkande getter men nu är det istället vi. Först med Birgittas getbesättning men sedan 2014 med fjällkor, hästar, höns och hund.
Våra goa fjällkor handmjölkar vi morgon och kväll och deras sommarmjölk blir till en källarlagrad fäbodost. Denna mognadslagras i en ostkällare på fäboden där smakerna utvecklas, därefter i en ostkällare i Dalarna, där Lena bor vintertid. Smakerna är en kombination av kons egna individuella mjölk, det örtiga och magra fjällbetet, att vi inte pastöriserar mjölken och att vi syrar den med egna mjölksyrekulturer. Under mognadslagringen växer något så vackert som ett blomstrande vildmögel till vilket också bidrar till ostens smaker. Besöker du oss får du gärna köpa med dig ost som souvenir från ditt fäbodbesök.
Sommar 2019
För första gången drogs en barnvagn upp till vallen, då yngsta fäbodbrukaren Pelle följde med upp. Lena var mestadels mamma medan Malin roddade med hela tretton djur på vallen. Mjölkkor, sinkor, kvigor, kalvar och en tjur. Nya vänner i Östra Arådalen denna sommar var Kristina Åkermo, Lena Runius, Thorsten Laxvik och Ylva Forsberg, tack för era fjällkor, hjälp och engagemang! Ytterligare en nykomling som vistades på vallen var myskoxen som lunsade ner för att titta efter kalvarna...
Malin och Thorsten var dessutom med och pratade opastöriserad mångfald i naturmorgon i P1. Avsnittet spelades in i vackra Tisjölandet på Norra Risbergets fäbod där Anna och Perjos-Lars bedriver sin verksamhet med fjällnära kor. Så roligt att få besöka en annan fäbod!
Annabell från Jamtlis arkeologer spelade in en film.
Kvigan Siv blev intervjuad av tidningen Grus & Guld.
Tack till alla som hjälpte till och som besökte oss även denna sommar!
Sommar 2018
Den stekheta sommar 2018 blev det rekordnotering för oss med fyra mjölkande kor på vallen: Bergqvists i Fåkers Tjärstinn, BrittMarie, Pricken och Pannkakan. Även dom passade på att rekordnotera med en promenad till Galåbodarna, 15km bort... den kvällen blev det mjölkning klockan 23 och trötta ben.
Vi renoverade Kronstugans fönster och gav vallens hemligaste dass ett nytt tak. Birgitta och Sofia från Eldrimner hälsade på och inspirerade. Jordbruksverkets rapport om fäbodbrukets behov blev klar och och finns att läsa och beställa här. Tack för alla fantastiska besök!
Sommar 2017
Ännu en sommar till ända, denna sommar ökade flocken med fjällkor från Fåker, Tjärstinn och BrittMarie sällade sig till fäbodbetet. Fler av de äldre stigarna röjdes och vindfällen togs bort. Nätverket Svenska Kulturlandskap gjorde ett stopp hos oss för att prata fäbodkultur, brukningshistoria och vardagssysslor.
Sommar 2016
Sommaren 2016 fortsätter vi på inslagen bana med småskalig mjölkhantering kombinerat med renovering och underhåll av miljön runt vallen. Vi har bytt ut spång över myrarna samt gjort stockbyten på en av lagårdarna. Vi fick låna två hästar över sommaren som ytterligare förgyllde vår sommar och som tillsammans med korna fixade betet.
Heinemanns snickeri renoverade kokhusets 1800tals-fönster med nyprodcerade munblåsta glas, film finns här
Tack för hjälpen under sommaren 2015!
Sommaren 2015 blev en sommar med byggnadsvård i fokus. Två fjös lyser nu med nya spåntak och jordkällaren som vi använder som ostmognadslager har fått en helrenovering av takkonstruktionen (fast nävret och torven från det gamla taket kunde vi återanvända). Stort tack till alla er som hjälpte till med att lägga spån eller som bidrog på annat sätt!
Sommaren 2014
Vi buför med 60 getter och två nyinköpta dräktiga fjällkor, och äntligen står det då kor i Wij-lagårn igen. Vi provar vallens alla gamla redskap och försöker hitta rätt i smakernas värld.